Melkein kuin Aalto-jakkara

Tein ensimmäiset Opilion jakkaroiden esiasteet Ingmannin koulun puuveneveistäjä-kurssin iltatunneilla 2008. Meillä oli lupa jäädä koulun tiloihin työstämäään omia ideoitamme. Minä tein jakkaroita. Ne muistuttivat kurssikavereiden mielestä avaruusraketin laukaisujalustaa. Mutta nättejä ja tukevia.

Lastenlasteni käsittelyssä ovat kestäneet jo toistakymmentä vuotta ja edelleen kauniita ja hyvässä kunnossa. Se on paljon kun on kyse lasten tavaroista. Opilionia ei silloin oltu keksitty, ei nimenä eikä huonekaluina. Niiden aika tuli kymmenen vuotta myöhemmin.

Laukaisualustoja

laukaisujalustoja

"Jugend"-pöytä

Fanttijakkaroita tuotannossa

Sen jälkeen kun oli ymmärtänyt luopua venemestarin urasta, tein huonekaluja vanerista. Suomalainen koivuvaneri on kaunis, kestävä ja helppotyöstöinen materiaali, pitkään aiheettomasti aliarvostettu. Alvar Aallon klassisten vanerikalusteiden jälkeen seurasi Suomessa pitkä muovin ja metallin valtakausi.

Nyt vaneri on yleistynyt, mutta Opilion taitaa olla ensimmäisiä innovatiivisia vanerista tehtyjä huonekaluja sitten mestari Alvar Aallon. Paljon sanottu, mutta ainakin osaksi totta.

”Laukaisujalustojen” jälkeen tein moniulotteisempia Kolikkoinmäen ”Jugend” huonekaluja. Sitten syntyivät Fantti-jakkarat, ne muistuttivat muotoilultaan elefantteja. Niiden jälkeen muoto pelkistyi ja rakenneratkaisu hioutui huippuunsa.

Lähtömateriaalina olleesta vanerilevystä hyödynnettiin yli 95 %, jäljellä jäi vain sahauspurua ja loveuslastuja. Myös automatisoitu työstö oli tehokas ja vähän energiaa kuluttava. Siten hiilijalanjälki jäi erinomaisen alhaiseksi. Nuo tuotteet olivat ensimmäisen vaiheen Opilion huonekaluja.

Seuraavaksi syntyi  muotoilija Heidi Harmasen työstämänä Opilion tuotteiden toinen sukupolvi, joita saa nyt verkkokaupasta. Ensimmäisiä tuotemalleja ei kuitenkaan hylätty, ne hyllytettiin odottamaan jatkokehittelyä.

Fanttijakkaroita tuotannossa

fantti-jakkaroita

ensimmäisen sukupolven Opilion tuotteita

Ensimmäisen sukupolven jakkaroita

Opiliones tarkoittaa lukkihämähäkkejä, noita pitkäraajaisia, joittenkin mielestä kauniita solakoita, joidenkin mielestä kammottavia hyönteisiä. Pahaenteinen ristilukki ei kuitenkaan nimestään huolimatta kuulu Lukki-hämähäkkeihin. Opilion-jakkarat muistuttavat jossain määrin lukkeja, sorja muoto ja pitkät kaartuvat jalat, siitä nimi. Alkuvaiheessa nimeksi matusteltiin Opiliaa, mutta Opilion maistui verevämmältä.

Olisiko Opilion jakkaroille pitänyt Aalto-jakkaroiden tapaan antaa tekijän nimi eli Kalsi-jakkara. Niin en kuitenkaan halunnut. Sen sijaan nyt myynnissä olevista perusmalleista toinen on nimetty Heidiksi, ne luoneen muotoilija Heidi Harmasen mukaan, toinen runkomalli eli Julius sai nimensä legendaarisen suonenjokisen huonekalutehtailijan Julius Kutvosen mukaan.

Opilion jatkaa Kutvosen perintöä, sillä yhtiön näyttelytila sijaitsee Suonenjoella Kutvosen huokakalutehtaan entisissä liiketiloissa, ”Kutvosen kulmassa”. Yhtymäkohtia ja historiaa on siis moneen suuntaan. Mutta ylpein olen siitä, että Opilion tuotteet ovat erinomaisia ja innovatiivisia, melkein kuin Aalto-jakkarat.

Seuraavassa blogissa kerron mitä yhteistä on Afrikalla ja Opilionilla .

Iisveden Kolikkoinmäellä 4. heinäkuuta 2021

Niilo Johannes Kalsi
niilo@opilíon.fi