Kuva Niilo Kalsista.

Niilo Kalsi, toimitusjohtaja Opilion Oy

Vaarin verstaasta se alkoi

Minulle puu on aina ollut rakas materiaali. Kun harrastin veneilyä, niin toki veneidenkin tuli olla puuta. Veneilyharrastus vei minut vanhemmalla iällä puuveneveistäjän oppiin. Se oli mieluisaa, mutta mestariksi olisi vaadittu elämänmittainen opiskelu.

Rakkaus käsillä tekemiseen kuitenkin jatkui. Tein huonekaluja ja lapsille leluja. Kätevimmin käteeni sopi kaunis suomalainen koivuvaneri. Se on kestävä ja helposti työstettävä ja antaa tilaa luovuudelle. Halusin nostaa tämän vähälle huomiolle jääneen, erinomaisen materiaalin ansaitsemaansa arvoon.

Vaneri on ekologista ja luontoa säästävää, ja niinpä sitä pitää työstää samoja periaatteita kunnioittaen: materiaa ja energiaa säästäen.

Työskennellessäni kehitysmaissa olin oppinut, että vähilläkin resursseilla voi saada paljon aikaan. Pidän pelkistetyistä pinnoista ja yksinkertaisista, mutta tarkoituksenmukaisista rakenteista. Samalla ihailen vallatonta leikkisyyttä, gaudimaista ”art nouveau”-iloittelua. Mielestäni se kaikki yhdistyy Opilion-kalusteissa.

Niiden väreissä ja muodoissa on ilmeikkyyttä yhdistyneenä skandinaaviseen eleganssiin.

Puuartesaanista muotoilijaksi

Olen aina ollut käsillä tekevä ihminen. Ammatinvalinta ei ollut selvä, mutta molemmat vaihtoehdot liittyivät puuhun: puutarhuri ja puuseppä. Ensimmäisen koulutukseni oli puualan artesaani, jonka myötä sain varmuuden puun käsittelyyn. Yrittäjänä aloitin vuonna 2012 toiminimellä MUOTOISA design, toimipaikkana Pieksämäki.

Toiminta laajeni teolliseen muotoiluun, kun valmistuin muotoilijaksi Savonia ammattikorkeakoulusta vuonna 2018. Palveluihini kuuluvat tuotesuunnittelu, palvelumuotoilu sekä 3D-mallintaminen ja visualisointi. Yritykseni on mukana Luotettava kumppani -ohjelmassa sekä Business Finlandin innovaatiosetelin palveluntarjoajana.

Tuotekehitys Opilionin kalusteiden parissa on ollut mieluisaa ja mielenkiintoista. Niilo Kalsin tekemissä varhaisissa huonekalujen prototyypeissä minua viehättivät heti ekologisuus ja pehmeän kantikkaat muodot. Tuotekehityksessä olen työstänyt toiminnallisuutta ja vakautta, sekä hionut muotoa skandinaaviseen suuntaan.

Pidän itseäni enemmänkin käytännönläheisenä yrittäjänä kuin taiteilijana. Minussa asuu pieni maailmanparantaja: lyhytikäisten trendituotteiden muotoilu ei ole minun juttuni, vaan haluan työlläni edesauttaa ihmisten ja luonnon hyvinvointia. Näitä arvoja pystyn toteuttamaan yhteistyössä Opilionin kanssa.

Kuva Heidi Harmasesta

Heidi Harmanen, muotoilija

Vaarin verstas. Punainen mökki isolla kuistilla, punainen aita lähtee mökin kulmasta. Edustalla on paljon luonnonkukkia.

Opilionin juuret ovat Iisveden sahayhteisössä

Opilionin tarina sai alkunsa Suonenjoella sijaitsevasta Iisveden Kolikkoinmäen kylästä, jota myös Savon Pispalaksi kutsutaan. Se on idyllinen mäen rinteeseen rakentunut sahatyöläisten asuinalue. Sinne Niilo Kalsi rakensi verstaan valmistaakseen veneitä ja huonekaluja.

Syntyi ajatus uudenlaisesta kalustesarjasta, joka sai nimekseen Opilion. Verstaasta kehittyi Iisveden veistämö Oy, jonka nykyinen nimi on Opilion Oy.

Opilion-kalusteiden tarina kertoo, kuinka kaunis ja monivivahteinen ympäristö saa luovuuden kukkimaan.

– Uskon, että Opilion-kalusteet tuovat samalla tavoin inspiraatiota asiakkailleen, Niilo Kalsi sanoi.

HALUAMME

etsiä kestäviä ratkaisuja, hyödyntää materiaalia tehokkaasti ja tarttua jopa mahdottomiin haasteisiin.

VAALIMME

puhdasta luontoa. Opilionin koko tuotantoketju materiaaleista pakkauksiin perustuu ratkaisuihin, jotka edistävät kestävää kehitystä.

TUOTAMME

kauniita, toimivia ja kestäviä kalusteita, jotka ilahduttavat ja inspiroivat käyttäjiään vuosikymmenten ajan.