oppia ikä kaikki

Oppia ikä kaikki

Niilo

Parasta mitä olen tällä yrittäjän taipaleella kokenut on oppiminen. Kaikkein parasta olisi tietenkin ollut, jos tuotteemme olisivat saaneet jymymenestyksen ja liikevaihto pilvissä. Pakko myöntää, että sellaista haaveilin kun alkuun lähdettiin. Kuvittelin kuten moni muukin aloitteleva yrittäjä, jolla on hieno tuoteidea, että riittää kun tuote on valmiina ja kauppa auki ja sitten tuote myy itsensä kuin kuumille kiville. En ollut vielä oppinut että se oli puhdasta tietämättömyyttä. Oppimisella en tässä tarkoita pelkästään kantapään kautta opittua yrittäjän taivalta, vaan ihan oikeaa opiskelua.

Tietoa on tarjolla

Yrittäjille tarkoitettua koulutusta on suunnattoman paljon tarjolla kun vaan pitää silmänsä ja korvansa auki. Pienyrittäjälle se on yleensä maksutonta tai osallistumismaksu on nimellinen. Koulutusta antavat useat organisaatiot, mutta rahoittajana on, varsinkin ilmaisessa koulutuksessa julkinen valta, ELY, Työvoimatoimisto tai joku muu julkinen instanssi. Kaksivuotisen yrittäjäurani varrella olen ehtinyt osallistua ainakin kymmeneen eri koulutukseen. Sisältö on kattanut business-osaamisesta markkinointiin, mainontaan ja tietotekniikkaan, siis aiheisiin josta minun tapauksessani on ilmeisen hyötyä. Ja vaikka koulutuksessa on ollut samanlaisia aiheita,  niin jokaisesta olen oppinut jotain uutta.

Tärkeintä on uteliaisuus

Halu oppia omassa liiketoiminnassa tarvittavia taitoja on toki se kannustin, jonka takia olen koulutuksiin hakeutunut. Mutta olen huomannut alkaneeni nauttia jo pelkästään siitä, että oppii uusia asioita ohi senkin mitä voin suoraan omassa yrityksessäni soveltaa. Huomaan että minusta on tullut utelias tietämään. Se on tuonut sitä riemua, joka auttaa puurtamaan eteenpäin. Erityisesti nyt kun itse liiketoiminta on käynyt vähäiseksi, niin oppiminen on ollut se avain, mikä  virtaa on antanut.

Oppisopimus omassa yrityksessä

Kenties riemullisin ja myöskin antoisin oppimisen muoto on minulle ollut oppisopimuskoulutus. Iloinen yllätys oli, että sen voi toteutta myös omassa firmassa. Sytykkeen koulutukseen antoi Sakkyn eli Savon ammattiopistosta postilaatikkoon tippunut tiedote, jossa kerrottiin oppisopimuskoulutuksesta. Hulluuttani hain tuota mahdollisuutta ja kas kummaa se toteutui. Osa koulutuksesta on ollut ryhmäkoulutusta, mutta osa sellaista, että minulla on ollut henkilökohtainen kouluttaja, joko suoraan samassa pöydässä tai etänä läppärin välityksellä. Henkilökohtaista opetusta, kuvitelkaa mikä huikea etu. Digitaalisessa markkinointiviestinnässä taisin yltää kurssin erinomaisesti suorittaneiden joukkoon. Tietokoneavusteinen suunnittelu (CAD) ja valmistukseen (CAM)  on ollutkin jo työläämpää, mutta onneksi niissä aiheissa olen saanut henkilökohtaista opetusta.

Ei helppoa mutta hienoa.

Se että olen nauttinut opiskelusta ei tarkoita sitä, että se olisi helppoa. Päinvastoin olen saanut kokea, että yli 70 vuotias ei omaksu uusia asioita, erityisesti tietotekniikassa, ihan samaan tahtiin kuin nuoremmat. Alussa tuntui että CAD ja CAM ohjelmien valikko on suurempi kuin lentokoneen mittaristo. Mutta oppii se vanhakin  kun opettaja on ollut pitkämielinen.

Vertaisoppimista

Voinkin siis rehellisesti sanoa, että parasta yrittämisessäni (siis tähänastisessa) on ollut mahdollisuus oppia. Eli jotain palkkiota olenjo saanut. Sitäpaitsi uskon että opittujen taitojen ansiosta koittaa myöskin se hetki, että voi iloita muustakin kuin opinnoista. Siis siitä että  yritys lähtee kiitoon.

Kolikkoinmäellä

Niilo Johannes Kalsi
niilo@opilion.fi