Puuveneveistäjästä huonekalutehtailijaksi, niin syntyi Opilion Oy

Edellisessä blogissani lupasin, että kerron miten Opilion syntyi. Syntyi on oikea sana. Opilionia ei siis synnytetty, se syntyi ihan luonnollisesti. Ei mitään pihtisynnytystä tai muuta pakkoa. Se niin noin vain putkahti maailmaan.

Kätilönä voidaan pitää venemestari Esko Mattssonia, silloisen Ingmanin opiston puuveneveiston yliopettajaa. Se alkoi siitä, että olipa kerran postin jono, missä Esko sattui taakseni. Eskon tunsin ja minulla oli tarve uudelle veneelle, vanhan olin juuri myynyt. Kysyin Eskolta oliko tiedossa hyvää purjevenettä. Siihen Esko, että ei ole mutta tule tekemään meidän kouluun. Olinhan kertonut juuri jääneeni pois työelämästä, missä tein 35 vuotta palkkatyötä kaupunkisuunnittelussa ja asuntotuotannossa. Ei pitäisi hullua yllyttää, minähän pyrin ja pääsin Ingmanin kaksivuotiselle puuveneveistäjä-kurssille.

Queen Kraka purjevene

Arvid Laurenin piirtämä Laurin kryssare tyyppinen täysmahonkivene Queen Kraka. Veistetty Tukholmassa 1963, peruskorjannut Niilo Kalsi Ingmanin opistossa 2008-2010.

Ingmanin opistossa kehittyi tieto, taito ja halu työstää puusta kaikkea kaunista. Uutta venettä en tehnyt, mutta korjasin vanhan Ruotsin rikkaille rakennetun, upean venesuunnittelija Arvid Laurinin piirtämän Laurin kryssare tyyppisen täysmahonkiveneen. Pakko tunnustaa, että minun taitoni eivät olleet ihan samaa luokkaa kuin alkuperäisen veistäjän. Mutta purjehduskelpoinen siitä tuli ja omasta mielestäni myös hivelevän kaunis ja nimeltään Kuningatar (Queen) Kraka. Perinteisen kaunis oli myös Göteborg-eka tyyppinen saaristolaisjolla Barrell, jonka kunnostin vähän ennen Krakaa. Kraka ja Barrell olivatkin sitten viimeiset veneeni. Mainittakoon, että ensimmäinen veneeni jonka kunnostin koulupoikana kotona Jyväskylässä 1964, oli kaksirunkoinen vanerista tehty katamaraani N080549.

Barrell purjevene

Loviisassa 1970-luvulla veistetty Göteborg eka tyyppinen saaristolaisjolla Barrell, peruskorjannut Niilo Kalsi Ingmanin opistossa 2008.

Olin oikeasti innostunut puuveneveistosta ja rakensin sitä varten verstaan Iisvedelle, josta olin hankkinut vuonna 2010 talon Kolikkoinmäen kylästä, jota myös Savon Pispalaksi kutsutaan. Pispala on ylimitoitettu termi vähäisestä kummusta, jonka rinteeseen läheisen Piimän sahan työntekijät olivat töllinsä rakentaneet. Pispala nimitys luontuu kyllä savolaisilta yhtä sujuvasti kuin kehu, että Kallaveden muikut on yhtä suuria kuin Tenojoen lohet.

Mutta viihtyisä alue Kolikkoinmäki on. Nopeasti minulle kuitenkin selvisi, että kun oli jo kuusi venettä itselle tuunannut niin siihen tuo business loppui, taidot eivät riittänneet, eikä edes kysyntää puisille purjeveneille. Mutta kun oli kalut ja halut puutöihin, niin kaikkea puusta tein kuten lastenlapsille jakkaroita. Hyviä niistä tuli, niin hyviä ja innovatiivisia, että piti ryhtyä patenttia hakemaan. Patentin hakuun sai avustusta, mutta sitä varten tarvittiin firma. Firma nimeksi lyötiin nostalgisesti Iisveden veistämö Oy. Myöhemmin siitä sitten tuli Opilion Oy. Miksi tuo nimi, siitä kerron seuraavassa blogissa.

Jotkut ovat ihmetelleet, että miksi minun ikäinen, 72 v ryhtyy yrittäjäksi. Siihen on helppo vastata, elämässä kannattaa aina yrittää. Katsokaas maailman kahden merkittävimmän valtíon, Suomen ja USA:n presidentit ovat minua vanhempia. Minä olen siis sopivan ikäinen predentiksi, miksi ei siis yrittäjäksi. Ja onneksi ei tarvitse yrittää yksin. Apuna on asiaan vihkiytyneitä eri alojen ammattilaisia ja tukena vielä Advisory board, missä on mukana liike-elämän konkareita.

ps. lopuksi pakolliset hakusanat-Google -setää varten : puiset huonekalut, suomalainen tuote ja design, alhainen CO2 jalanjälki, muunneltava, innovatiivinen, puuveneet, veneenveisto, puuveneveistäjä ja tietysti kaunis ja korkea laatu

Kuva Niilo Kalsista.

Iisveden Kolikkoinmäellä 11. toukokuuta armonvuonna 2021.

Niilo Johannes Kalsi
niilo@opilion.fi